2018. február 7.

Highschool DxD, és az első vita poszt


Pályafutásom alatt rengeteg mindent tanultam az animékből. Ezek közül az egyik az a bizonyosság, hogy legyél akár férfi, akár nő, mindenki szereti a ciciket, és a japánoknál ez már művészi szinten megy. Ennek szemléltetésére, a témában elég nagy hírnévre szert tett High School DXD-vel fogunk foglalkozni, aminek 4. évada idén kerül a nagyközönség elé.

Blogunk olyan szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezik az animeiparban, hogy soron kívül olvashattok arról, miről is fog szólni a következő évad; ha nem szereted a spoilereket, akkor ugorj a "spoiler vége" felirathoz, mivel sok hetet-havat össze fogok itt még hordani.

SPOILER










SPOILER VÉGE

Térjünk is a lényegre. Először egy kis áttekintés azok számára, akik most találkoznának vele először, mivel mind tudjuk, hogy nincs régi anime, csak öreg néző. A Highschool DXD egy light novel alapján készül, amit Ichiei Ishibumi ír, és Miyama-zero illusztrál. Magával a light novel műfajjal majd egy külön cikkben kívánok foglalkozni, most ugorjuk át.

A történet maga a már unalomig eljátszott, Shounen, Alfa-szimulátor, klisé halmaz. Adott egy tipikus középiskolás főhős, Issei Hyoudou, aki barátaival az iskola perverzeinek van titulálva, pusztán azért, mert koruknak megfelelően viselkednek, és büszkén adóznak a női test bájai előtt. (!)

(Ha van itt olyan, aki megtudja nekem magyarázni, hogy az animékben a lányok miért büntetik a kamaszfiúkat csak azért, mert beleolvasnak egy playboyba, vagy megnéznek egy DVD-t, az kérem írja meg a komment szekcióban. Amúgy hol élnek ezek a japánok? 2018 van, és az animékben még mindig magazinokat és DVD-ket cserélgetnek egymással. Mi van?! Ott nem jön be a pornó, vagy nincs torrent?)

Szóval a történet legelején Issei az ügyeletes béna srác.  Ám mivel ez egy mese, megtörténik a csoda, és egy hollóhajú lányka elmondja, hogy tetszik neki, és szeretne vele elmenni randizni, meg ilyenek. Issei köpni-nyelni nem tud ennek láttán, mondjuk én sem tudtam mit kezdeni egy ilyen életidegen jelenettel.

A randi flottul megy, a csaj éjszaka a szökőkút mellet, a csillagos ég alatt, egy elhagyatott parkban megkéri Isseit, hogy tegyen meg neki valamit. Issei persze már előre örül. Az elvégzendő feladat az lenne, hogy haljon meg. Issei meghányja-veti magában a dolgot, de végül nemleges választ ad, mivel a csaj még a szex előtt akarja őt holtan látni, az úgy meg már valóban nem megérős valljuk be.

Randi közben
Randi után éjjel. (Én sem feltétlenül gondolnék rosszra)
Barinő nem fogadja túl jól a kérésének visszautasítását, és egy bőrrucis, fekete szárnyú halál angyalává változik - ami nagyon menő dolog ám -, és végez Issei-el. Mivel ő neki aztán a pasija nem mondja meg, hogy mit ne csináljon. Issei épp elvérzik. Mivel a csaj ekkor biztos ami biztos alapon nem kezdi el belefojtani a szökőkútba annak a biztos jele, hogy valahol mégiscsak megkedvelte a srácot.
Issei ahogy végez földi pályafutásával, látja a nagy fényességet, és egy hang megkérdi tőle, hogy tovább akar-e élni, természetesen a válasz igen.

Mint kiderül, eladta a lelkét az iskola alfa-nőstényének, egy vörös, bögyös topmodellnek, Rias Gremory-nak, aki nemesi ranggal rendelkező démon-sarj, és mint ilyen, szeret sakkozni, de itt nem bábukkal, hanem csicskákkal csinálják ugyanezt – nem, nem halnak meg a leütött bábok, pedig akkor még azt mondtam volna, hogy ebben még szatirikusság is van.

Egyelőre legyen ennyi, a továbbiakban ciciket és Issei alfahímmé érését követhetjük nyomon.
Nézzük akkor végig, mi az, ami egyrészt különlegessé, másrészt elviselhetetlenné teszi ezt az egészet.

Az évadok maguk nem túl hosszúak vagy nehezen emészthetőek, illetve a történet sem túl bonyolult, és light novelhez képest elég keveset pofáznak benne, de lehet, hogy csak az animekészítők szabják át a dolgokat - a lényegen nem változtat.

A ciciket nem számítva véget is érnek a pozitívumok.

Érveim ellen szól, hogy sikerült végignéznem az évadokat, igaz, hónapok leforgása alatt, mivel nem érdekelt, úgyis tudtam mi lesz. Ha animékre lehetne fogadni a bukiknál, akkor már milliomos lennék.

Sokan nagy mellszélességgel védik azzal ezt az animét, hogy ez a tökéletességig csiszolt ecchi hárem anime. Ebben lehet, hogy igazuk is van. No, de Miyazaki sensei óta tudjuk, hogy az önkényesen használt mellméregetés mellékessé teszi a történetet, és nagyon mellé lehet fogni vele.
Félreértés ne essék, nagyon nagyra értékelem a ciciket, de csak akkor, hogy ha azokat helyén kezelik, és nem pedig kiváltják vele a tartalmat. Emlékeztek, amikor régen azért szívtuk a Star Wars előzménytrilógiájának a vérét, mert Lukács György túl sok számítógépet rakott bele, hát most képzeljétek el ugyanezt csak cicivel: ugyanúgy ezt az animét is a „szilinkonvölgy”-ben pakolták össze. 

Mi is költünk ám effektekre.

Azért cicivel kezdtem, mivel ezzel volt a legkevesebb bajom az animében, sőt az egyetlen dolog, ami miatt hajlandó voltam tovább nézni.
Biztos, hogy nem akarod tovább nézni?

Azt kell mondjam, paradox módon a férfi karakterek voltak azok, amik elrontották számomra a tömeg lányos animéket, ugyanis elképesztően nehéz azonosulni velük. Elhiszem, hogy van egy időszak az ember életében, amikor élvezi nézni, ahogy valakit  minden különösebb ok nélkül, irreális szinten, csak úgy körberajonganak a lányok. Az egyetlen gond az, hogy ebből mostanra a legdinamikusabban fejlődő animeműfaj lett. Én nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra nem történet az, amikor egy másik férfiember szellemi maszturbálását kell néznem. Ugyanis Issei és minden más ilyen szereplő az alkotó tényleges és képletes fasza. Ami férfiak között, tudjátok, olyan, mint a vélemény: mindenkinek van, de senkit sem érdekel a másé. Amikor ilyen animéket nézel, lényegében azt nézed, ahogy egy japán pali a faszát veri.
Szűzen fogok meghalni!

Ugyanez a kategória pl. a Girls Bravo vagy a Nagasarete Airantou, csak hogy a legtriviálisabbakat említsem. Mondjuk az utóbbi legalább vicces volt. Ezek a férfi főszereplők teljesen jellegtelenek, ezt sokan azzal magyarázzák, hogy pont ezért bárki képes azonosulni velük, hát nem! A másik meg, hogy ezekről az emberekről el is hiszem, hogy még életükben nem próbáltak meg nővel beszélni, ha csak a dialógusaik felét végighallgatom.

Végül térjünk rá az ázsiaiak nyugati mitológiához való viszonyára.

Az NGE óta tudjuk, hogy zsidó, keresztény vagy netán görög, germán dolgokat passzírozni végiggondolás nélkül az animékbe, az  „menő”. Animénkbe eddig - a muzulmán hit és mondavilág kivételével - szinte mindenkit beleraktak, aki még nem fenyegette meg őket azzal, hogy felrobbantja a metrójukat. Nos, láttam már egy-két animét ahhoz, hogy tudjam, a japánok nem restek, olykor Zeuszból, Thorból, Istenből csajt csinálni, de már női Gautama Sziddhárthát is láttam. Ez pusztán r63, amit tiszteletben kell tartanunk, és az internetet még a mai napig sem a torrent meg a wikipédia, hanem a facebook és az r34 működteti.

Azért van benne jó is. Ő itt a Leviatán.
R-go, arra akarok kilyukadni, hogy ezek a japánok, akik úgy döntenek, hogy ilyen elemekkel tarkítják a "történetüket", a legjobb esetben is csak a témába vágó Wikipedia cikket olvassák el. Gondolom a japán írást, amit japánok írnak más japánoknak, mivel ott még mindig hadilábon állnak az angol felsőfokúval. Azon kívül, hogy ezeket az alakokat az anime árusítható szexjátékká alacsonyította, nem sok hozzátennivalóm van. De a nyakamat teszem rá, hogy ez csak engem zavar.

Tesztalanyunk elsősorban a zsidó-keresztény világra épít, a többi néha beugrik mellékszerepelni. Ha az egészet egy elnagyolt, béna paródiának fogjuk fel, akkor szemet hunyhatunk a heretikus maszlagokon. Bár a sorozat eddig tartja magát egy olyan határhoz, ami igazából egész tolerálható módon kezeli a dolgot. Akik nem jártasak a témában észre sem fogják venni az utalásokat, és szépen elsétálnak mellettük a csöcs-erdőben.  Ezzel az a baj,  hogy mivel az anime egyáltalán nem érti saját magát, és azt sem, amiről szól, nagyon sok potenciált elveszítenek világépítés szempontjából.

Összességében: nekem ez az anime foglalta össze mindazt, amit megvetek a mai animékben.
Önkényes fanszervíz, azonosulásra alkalmatlan karakterek, átgondolatlan történet, kiszámíthatóság, és lényegében csak egy összecsapott kliséhalmaz az egész, ami szellemi és fizikai maszturbáláson kívül nem nyújt valami sokat. De valamiért csak olyan népszerű lett, hogy még nekem is megkellet néznem belőle az új évadot, mert annyira mondták, hogy mennyire jó. Na meg mert cici. Meg Xenovia.

Xenovia
Ha engem kérdeztek, az 1. évad eleje ami még baromi érdekes, mert alapszinten felvázolják a történet világát. Utána már csak azt fogjátok nézni, hogy hirtelen minden pinás, aki felbukkan, azon nyomban Issei faszán akar pörögni. A sorozat a 2. évadban éri el az unalom tetőfokát, akkor ugyanis elmennek a pokolba gyúrni. Ehhez képest a 3. tényleg egy előrelépés, ahol legalább van harc meg halál, de sajnos nem azok halnak meg, akiknek örülnék. Amúgy tényleg tudjuk, mi lesz a 4. évadban, de most nem írjuk ki, mivel fent van Wikipédián.


Ha egyetértesz, ha nem, fejtsd ki nekünk a véleményed a komment szekcióban.

1 megjegyzés:

  1. Eggyet èrtek! Vègre Te kimondod az igazsàgot erről a szarròl. Ràadàsul ütősen is fogalmazol😁 Szerintem az ilyen animèk azoknak a lùzereknek valò akik èletükben nem fognak kèt szòt se szòlni egy csajhoz, ezèrt irigykedve nèzik a hàrem "kiràlyokat" ès arròl àlmodnak hogy egy nap majd nekik is sikerül a "csöcs erdőben" eltèvedni. Pedig NEM! 😂😂😂

    VálaszTörlés