2022. június 22.

Mazica party - avagy induljon a pokémon banzáj

 

Jó régóta el voltunk már tűnve, de ez nem azt jelenti, hogy nem animéztünk volna, de úgy szeretek animékről írni, hogy annak van valami apropója, máskülönben csak összeírhatnék valami közhelyes leírást minden második valamiről amit megnéztem. Hát, most találkoztam valami olyannal, amitől lerükvercezett a fejemről a szemöldököm.

Az anime megnézésének apropóját az adta, hogy kíváncsi voltam, milyen lehet az, ha valakik 2021-ben Pokémon utánzat készítésére adják a fejüket. És bízvást állathatom - mondjuk nem is épp ilyen stílusban nézek animéket általában - , hogy ilyet még nem láttam! De nézzük miről is van itt szó.

Ennél az animénél el kellett gondolkodnom, hogy mégis hol kezdjek hozzá a kivesézésének.

Kezdjük talán azzal, hogy angol felirattal se volt igazán könnyű megtalálni. Még az olyan nagy anime kalóz oldalakon mint a 9anime is pusztán 3 feliratos rész volt elérhető belőle, és az igazat megvallva magam sem néztem végig mind az 51 részt. 

(Azért szerintem elég sokat mondó az, ha valamiről több mint egy év után ilyen nehezen és ilyen kevés angol feliratot lehet találni.)

Nos az első benyomásom az animéről, Puzsér Róbert után szabadon az volt, hogy "Mi volt ez a pusztító alpáriság?

Szóval kezdjük a történettel. S ez az anime kb. minden akar lenni egyszerre: Pokémon, Digimon, Harry Potter, Yu-gi-oh, yo-kai watch, Cardcaptor Sakura, Jersey Shore stb.

A fentiek többségéhez hűen ez is lényegében egy játékreklám rajzfilm, amivel próbálják rávenni az embereket, hogy vegyék meg az árut. Pláne, hogy ugyanazt az egyperces reklám szlogent mondja el minden egyes epizód elején a narrátor, hogy a Mazica Party kártyák mennyire király dolog ám, és vedd meg.
 
Ezt elég szemtelen módon teszik.


A főszereplőnk Kezuru egy őrült divatérzékkel megáldott 13 éves srác, aki nehezen alszik mostanában, mivel álmában terrorizálja egy tűzjátékmadár, amitől megmenti egy lebegő fekete macska. 

Tűzjáték madár
 
Kezuru

Természetesen a Mazika Kártyák oltári menők, ezért iskola után Kezuru le is ül a padra a játszótéren játszani velük, a legjobb barátjával Kuraachival, ő még később fontos lesz. 

Kuraachi

És Kezuru úgy összefogdossa a nagy gonddal gyűjtött kártyáit a csipszes zsíros kezével, hogy attól az egyetlen normálisan megrajzolt főszereplőlány az animében távolról is orgazmust kap. S ennél több bizonyíték nem is kell neki, hogy Kezuru a kiválasztott a világ megmentésére. 

Ok

és okozat


















Az mögött a hajbeültetésen átesett Jeff Bezos áll, aki végre rájött, hogy ennyi pénzen hajat is lehet venni.

Új fenséges hajkoronája eszébe juttatta fiatalkorát, és hogy mennyire szerette anno a Yu-gi-oht meg a Bakugant a CartoonNetworkon szombat reggelente, és ismét magára ismer, hogy tényleg nekem van pénzem, és csinál egy sajátot.

De az egyetlen normálisan megrajzolt lány leszól neki, hogy Kezuku a kiválasztott, ezért a CEO magához hívatja Kezurut sms-ben, aki el is megy a találkahelyre nem gyanítva semmit, hogy milliárdosok hívogatják ide-oda. 



Jeff Bezos odaadja neki az antiochiai szent elektromoscigit, ami ezenfelül egyszerre elektromosceruza, varázspálca, glowstick és Alexa együtt véve.Szigorúan az orrára köti, hogy ki ne bontsa míg haza nem ér, de ő természetesen megteszi, és nem akarok mindent elspoilerezni, de nem kell sok ész, hogy a dolgok folyományaképpen végre elérjük a szörnyecskés részéhez is a dolognak, ugyanis Kezuru szert tesz egy új barátra.


Balloonya, a lufi macska.

A napvégére Kezuru felismeri, hogy nem ám egyszerűen egy drága elektromoscigit kapott ajándékba, hanem annak bizony mágikus képességei vannak, és ennek ugye nem mindenki örül, ezért Kezuru rászorul a védelemre, amihez mi más lenne alkalmasabb, mint a gumi. Konkrétan egy komplett gumi macska. 

A főgonosz!

Ez ugye a monster része a történetnek. Balloonya egy mazin, amik ilyen varázslények, amelyeket csakis varázslók képesek érzékelni. Ja, mert ezzel egyetemben Kezururól kiderül, hogy ő ám varázsló is. Kezuru és Balloonya így szövetséget kötnek viszonylag hamar, mivel  Balloonyának Kezuru egy kijöhetsz a börtönből kártya volt, így esze ágában sincs hátrahagyni, és beköltözik hozzá. 

A földet ne! Ott tartom az összes cuccomat!

 

 

Szóval, Kezuru egy varázsló, és Ballonya lesz a monster-familíárisa meg minden. A páros rövidesen találkozik Anyával, a normálisan megrajzolt lánnyal, és elmondja hőseinknek, hogy meg kell menteiük a földet. Amelyet az elszabadult eldritch óriás sajtgolyó készül megtámadni.

 Hogy hősünk felkészüljön, rögtön felvételt nyer a Roxfortba! Ahol bele is fut Crackba és Monstroba, akik ennyi év után még mindig nem tudták elvégezni a hét osztályt. 

 A két iskolaizsarnok egyből ki is pécézi a friss húst és bepróbálkoznak nála. De Kezuru a szörnyecskéivel az oldalán több, mint magabiztos. (én is az lennék!)

Az ügyeletes Dumbledor, aki látja a jelentet, nem tesz semmit, mert "ez jó alkalom lesz felmérni Kezuru képességeit" (?). A nyakamat teszem rá, hogy a tanárok tényleg csinálnak ilyen szociológia kísérleteket.

Miután Kezuru bizonyít az iskolai kötelező bunyóban, az igazgató az irodájába hívatja. Na de nem a harc miatt, hanem hogy elmondja, ahhoz, hogy megmentse a világot, össze kell gyűjtenie a Hét legendás szörnyet, de előtte  össze kell gyűjtenie az összes többi pokémont. 

Tudom, hogy itt most csak négy látszik, de ez volt a legjobb kameraszög, amit találtam.

Ügyeletes Dumbledore.

Na és itt térnék rá arra, hogyan is néz ki egy szörny elkapása, mert az is egy nagy turmix lett innen-onnan.

Először a láthatatlan kis lények galibát okoznak, mire Kezurunak meg kell dobnia egy üres lappal, amitől csak megjelenik, ekkor jön egy mahou shoujo átalakulás, ami minden áldott alkalommal ctrl+c+ctrl+v szóval egy idő után át fogjátok tekerni, mivel amúgy is kurva idegesítő. 

Ezután a delikvens szörnyet le kell gyengíteni, ami kötelező módon sose megy könnyen vagy elsőre, ezért Balloonya, vagy a bagolyórát Kezurunak fel kell tápolni azzal, hogy az elektromos cigivel lekaparja a kártyájukat mint a kaparós sorsjegyet, amitől felszabadul a különleges képességük. Ha a szörny eléggé legyengült, akkor rá kell dobni a kártyát, és a szörny bekerül Kezuru albumába és a későbbiekben előkaparható lesz - szó szerint. 

Na ebbe a folyamatba minden Szörnyes franchise elemet megpróbáltak úgy beleerőszakolni, ahogy csak lehet. Nem beszélve, hogy a Varázslóiskolás jelenetek soundtrackjét egyértelműen a Harry Potter ihlette. De mindegy. 

Talán mindezek leírta után értitek, mire fel mondtam, hogy ez az anime minden akar lenni egyszerre, mindenből lop egy kicsit, miközben fájdalmasan erőltetetten akar egyedi lenni. És nem is titkolja, hogy lényegében egy 20 perces tévéreklám az egész. 

Az anime készítői meg miben találták meg az egyediséget, ha már minden eleme az animének lopva lett valamiből?

Áhá, igen meg van, építsük az egészet a parti meg a diszkó kultúra köré, olyan még amúgy sem volt.

Ezért van az, hogy kb. minden karakter úgy néz ki, mintha a tegnapi pride-ról érkezett volna, és még el akarja érni a másnapi bukarestparádét.

A folyamatos angol felkiáltásoktól a falra másztam. Mikor egy részben 40-szer elmondják, hogy "Are you ready?", "Let's get the party started!", "I can't see the hands" stb. És mindezt úgy, hogy csak melegbárban lenne kellően írónikus. 

Az opening meg az ending pedig engem leginkább a román-technora emlékeztetett, japánul. És most vajszívű leszek, hallottam már sokkal rosszabbat, kb. az mondható el róla, mint az egész animéről.

Az a tipikus bűnös élvezet kategória... lehetne, ha 51 helyett mondjuk csak maximum 12 részes lenne. Mert addig múlik el minden újdonság varázsa, amit nyújtani képes az egész anime.

 Konkrétan szemrákot kaptam tőle. A folyamatos party-állatkosáddal meg nem tudom mit akartak elérni azon kívül, hogy már más hülyeség nem jutott az eszükbe, amivel kitűnhetnének. Sőt, ez deklaráltan egy kisgyerek anime. ...

Igen, ezt hagyom leülepedni.

A karakterek viszont nem voltak idegesítőek... az elején. Idővel még sokkal sokkal több lesz, mert hát ne csak elkapkodják már a szörnyeket, hanem csatázzanak mások szörnyeivel is. 

Nekem amúgy Balloonya volt a kedvenc karakterem, szerintem vicces volt. De csak azért nem fogok 51 részt végigülni.

Igazából az egész egyszerre akar iskolás, varázslós, szörnyvadász, mahou shoujo +-még két-három dolog lenni. Bevallom, nem szívott be a hangulata.

Ugyanis mindenki, nem csak a gyerekek, szeretnének kiválasztott világmegmentők, varázslók lenni, és saját szörnyecskéket is mindneki akarna, akik hűséges társak, és a te érdekeidet nézve segítenek. Igazából ez a hajtóereje az ilyen történeteknek. 

De itt minden erőltetettnek érződik, és folyamatosan felcsattanó technó meg Jersey Shore szintű állatkodás nem igazán az én asztalom.

Azért kezdtem neki, mert látni akartam, 2021-ben mire képesek, ha valaki egy pokémon ripp-offot akarna csinálni; hát megleptek, erre tényleg nem számítottam. És igazán sajnálom, hogy úgy alakult, ahogy alakult. Nagyon akarták, nagyon erőlködtek, de nem jött ki a lépés.  4/10-et adok rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése